Archives

Nakhon Phanom University Journal 


ถอยกลับ

สารสนเทศการมุ่งเน้นผู้เรียน: สู่การพัฒนาตามเกณฑ์คุณภาพการศึกษา
Information of Students-focused: The Development for Educational Quality Criteria

[เปิดดู 69 ครั้ง]

สักดิ์สิวรรณ ทรงสิริวรกุล และ แสงเทียน อยู่เถา

  • บทคัดย่อ
  •        

    การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาสารสนเทศการมุ่งเน้นผู้เรียนตามเกณฑ์คุณภาพการศึกษา ความต้องการต่อ
    การจัดการเรียนการสอนและสิ่งแวดล้อมทางการศึกษา การสร้างความสัมพันธ์กับผู้เรียนและความผูกพันต่อหลักสูตร และ
    ความพึงพอใจและความไม่พึงพอใจต่อการจัดการเรียนการสอนและสิ่งแวดล้อมทางการศึกษา กลุ่มตัวอย่างที่ใช้ในการวิจัยครั้งนี้คือ นักศึกษาระดับปริญญาตรีและระดับบัณฑิตศึกษา มหาวิทยาลัยมหิดล ที่ศึกษาอยู่ในปีการศึกษา 2560 จำนวน 275 คน เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัยคือ แบบสัมภาษณ์แบบไม่มีโครงสร้างและแบบสอบถามความคิดเห็นชนิดมาตรส่วนประมาณค่า
    5 ระดับ การตรวจสอบคุณภาพของเครื่องมือด้วยการพิจารณาค่าดัชนีความสอดคล้องได้ข้อคำถามที่มีค่า IOC มากกว่า 0.6 ขึ้นไป และตรวจสอบความเชื่อมั่นของเครื่องมือวิจัยด้วยการคำนวณค่าสัมประสิทธิ์แอลฟาของครอนบาค มีค่าเท่ากับ .961 สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูล ได้แก่ ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน การทดสอบความแตกต่างระหว่างกลุ่มด้วยสถิติทดสอบ
    (t-test) และการทดสอบความแปรปรวน (ANOVA) ผลการวิจัยพบว่า 1) สารสนเทศการมุ่งเน้นผู้เรียนตามเกณฑ์คุณภาพการศึกษาของคณะสังคมศาสตร์และมนุษยศาสตร์ มหาวิทยาลัยมหิดล ด้านการจัดการเรียนการสอน ครอบคลุมเนื้อหาของหลักสูตร รายวิชา การประเมินผลการเรียนรู้ ค่าธรรมเนียมการศึกษา สวัสดิการ การให้รางวัลแก่นักศึกษา และด้านสิ่งแวดล้อมทางการศึกษา ครอบคลุม ระบบสารสนเทศ ระบบการสื่อสาร การจัดห้องเรียน ห้องสมุด สภาพแวดล้อมภายในคณะฯ รวมถึงความสัมพันธ์ของบุคลากรสายวิชาการและสายสนับสนุนวิชาการ และความมีชื่อเสียง 2) ความต้องการของนักศึกษาต่อ
    การจัดการเรียนการสอนและสิ่งแวดล้อมทางการศึกษาอยู่ในระดับมาก 3) การสร้างความสัมพันธ์กับผู้เรียนและความผูกพันต่อหลักสูตรอยู่ในระดับมาก และ 4) นักศึกษามีความพึงพอใจต่อการจัดการเรียนการสอนและสิ่งแวดล้อมทางการศึกษาอยู่ในระดับมาก และนักศึกษามีความไม่พึงพอใจต่อสิ่งสนับสนุนการเรียนการสอนมากที่สุด

  • Abstract
  •      The purposes of this research were to study: Information for students-focused to Educational Quality Criteria, needs of students for instruction, management and educational environment, student relationships’ formation and student engagements to course and student satisfaction and dissatisfaction with instruction management and the educational environment. The samplings of this study were 275 bachelor’s degrees and graduate students of Mahidol University in the academic year 2017. The research instruments were unstructured interviewed and 5-rating scale questionnaires. The instrument was validated to determine the validity values using indexes of the item-Index of the Item Objective Congruence: IOC by considering the conformity index can be asked a question greater than 0.6 and the reliability coefficient alpha coefficient was .961. The statistics analyzing the data were arithmetic mean, standard deviation, independent sample t-test, analysis of Variance: ANOVA.The findings of this research were as follows: 1) Information for Students-focused to Educational Quality Criteria of Faculty of Social Sciences and Humanities in Mahidol University, which are included instruction, management are content, courses in the curriculum, student assessment, tuition fee, welfare, student reward. Furthermore, the educational environments are information systems, communication systems, classrooms, library, the faculty environment, the relationship between academic and support staff and reputation. 2) Students’ Needs for instruction, management and the educational environment are indicated by statistical result of  a high level of satisfaction. 3) Building student relationships and student engagements to the course were presented by statistical results of a high level of satisfaction. 4) Student satisfaction for instruction, management and the educational environment were supported by statistical results of a high level of satisfaction whereas  student dissatisfaction was explained bya higher level of dissatisfaction  in the learning supports.

    Download Full Paper: